Útmutató az álláskereséshez

Karriert befutni, új állást találni nehéz feladat, ami az egész életre kiható változásokkal jár. Ezért a toborzás elismert szakértőjének számító Kelly Services összeállított egy listát olyan ötletekkel, tippekkel, amelyek segítségével Ön is könnyebben menedzselheti saját idejét és érheti el a kitűzött célokat.

A csak az elmúlt évben több mint 10.000 munkavállalót a legkülönfélébb területeken állandó pozíciókba elhelyező Kelly Services legfrissebb felmérése szerint a vállalatok olyan munkatársakat keresnek, akikben a tehetség és a hozzáértés elkötelezettséggel és lelkesedéssel párosul.

 

Mérje fel, mi fontos Önnek
Gondolja végig, mik a prioritásai. Mi az, ami igazán fontos Önnek? Milyen cégnél szeretne dolgozni? Milyen jellegű munkára vágyik? Milyen ambíciói vannak? Kész lenne akár költözni is egy jó állásért? Mennyi időt lenne hajlandó nap, mint nap munkába járással tölteni? Mennyire fontos Önnek, hogy a munkája elégedettséggel töltse el? Ez az első „házi feladat” segít felismerni saját igényeit és elvárásait, így sok időt megtakaríthat azzal, hogy nem hajszol olyan állást, ami tulajdonképpen nem Önnek való.

Forduljon szakértőkhöz
Az állásvadászat jóval kevésbé megterhelő feladat, ha szakértőkkel vitatja meg az Ön előtt álló karrierlehetőségeket. A Kelly Services, a világ egyik legnagyobb munkaerő-közvetítő és kölcsönző cége 120 irodában, több mint 500 tapasztalt tanácsadóval segít a hozzá forduló munkavállalóknak abban, hogy az álláskeresés minél kevesebb fárasztó utánajárással járjon. Tanácsadóink kitűnő kapcsolatokat ápolnak tőzsdén jegyzett vezető nemzetközi nagyvállalatokkal csakúgy, mint kisebb helyi cégekkel, és a legmodernebb technológiai megoldások révén egy gombnyomással át tudják tekinteni az adott országban aktuálisan elérhető valamennyi betöltendő pozíciót.

Önéletrajz tippek
Az önéletrajz jelentőségét nem lehet eléggé hangsúlyozni – egy jól összeállított önéletrajz szinte biztos belépő egy interjúra. Emelje ki eddigi eredményeit, soroljon fel sikeresen elvégzett feladatokat, amelyek jól mutatják erősségeit és képességeit, és említsen meg olyan tevékenységeket, amelyek megfelelően tükrözik személyiségét és hozzáállását. Az önéletrajzot ajánlott a konkrét álláslehetőségre szabni, továbbá elektronikus formában és papíron egyaránt érdemes elkészíteni.

Állások az Interneten
Az Internet valósággal forradalmasította az álláskeresést, és a világhálón számtalan jobbnál jobb állás közül válogathat. A www.kellyservices.hu oldalon több száz különféle állást talál, és mivel az oldal nonstop elérhető, akkor pillanthat rá kínálkozó lehetőségekre, amikor Önnek a legkényelmesebb. Ha regisztrál nálunk és megadja a szükséges adatokat, a Kelly Services munkatársai azonnal kapcsolatba lépnek Önnel amint felbukkan egy Önnek megfelelő pozíció. Fontos azonban, hogy privát e-mail címet adjon meg önéletrajzában, hiszen nyilván nem szeretné, ha a munkahelyén bombáznánk állásajánlatokkal.

Tájékozódjon
Az Interneten milliónál is több céget érhet el a világ minden táján, így a világháló kiváló lehetőséget kínál arra, hogy többet tudjon meg a potenciális munkaadókról. A Google, a Yahoo vagy más keresőmotor segítségével értesülhet az egyes cégeket vagy iparágakat érintő újdonságokról, és megtudhatja, kik szerepelnek a hírekben.

Hatékony időbeosztás
A rendelkezésre álló idő hatékony felhasználása kulcsfontosságú, különösen, ha munka mellett keres állást, és itt dől el az, hogy a kidolgozott stratégia és akcióterv mennyire működik. Győződjön meg róla, hogy a terv konkrét célkitűzéseket és reális határidőket tartalmaz, és szakítson időt arra, hogy az álláskereséssel foglalkozzon. Egyórányi koncentrált erőfeszítés négyórányi, megszakításokkal terhelt idővel is felér, tehát intézze úgy, hogy senki és semmi ne zavarhassa meg! Napjaink rohanó világában meg kell tanulni, hogyan spóroljunk az idővel, és miként töltsük azt hatékonyan.

Felkészültség
Bizonyosodjon meg arról, hogy tudása valóban naprakész, valamint hogy tisztában van a munkáltatók által manapság alkalmazott különféle felvételi folyamatokkal és eljárásokkal. Előfordulhat, hogy részt kell vennie például egy pszichometriai értékelésen, ahol rátermettségét, alkalmasságát és személyiségét vizsgálják. Ha tudja, mire számíthat, sokkal sikeresebben veszi majd az akadályt. Egy küszöbönálló interjú valamennyi aspektusát megbeszélheti saját Kelly tanácsadójával, aki elmagyarázza Önnek a különféle technikákat és segít felkészülni rájuk.

Készüljön fel a váratlan helyzetekre is
A munkáltatók manapság gyakran tesznek fel olyan kérdéseket, melyek célja, hogy jobban megismerjék a jelölt személyiségét, és hogy miként reagál különféle helyzetekre. Készüljön fel rá, hogy egy megtörtént eseten keresztül mutassa be, hogyan kezelt egy adott problémát és zárta le az ügyet sikeresen. Például:

 • Meséljen el egy olyan helyzetet, ahol egy kifejezetten problémás ügyféllel kellett foglalkoznia.
 • Hogyan érezte magát ebben a helyzetben?
 • Korábbi pozícióiban hogyan biztosította, hogy minden szempontból megfeleljen az elvárásoknak?
 • Gondolja végig, hogy melyik volt a leghatékonyabb csapat, amelyben dolgozott.
 • Mi volt itt az Ön szerepe?
 • Fel tud idézni egy olyan esetet, amikor valamilyen konfliktust kellett kezelnie a csapaton belül?

Bizonyos pályázók inkább hajlamosak a külső tényezőket hibáztatni, míg az erős pályázóknál valószínűbb a személyes felelősségvállalás. A cégek nem a tökéletes embert keresik, aki még soha nem szembesült nehézségekkel vagy kudarcokkal – olyan munkatársak keresnek, aki pozitív hozzáállással bír, és nem futamodik meg a kihívások elől. Előfordul az is, hogy a kérdést feltevő valójában egészen másra gondol, mint amit ténylegesen kimond. Íme néhány ravaszabb kérdés – ezek megválaszolását érdemes egy baráttal, ismerőssel jó előre begyakorolni.

- Mit szeretett az előző munkájában?
Elég ártalmatlannak tűnik, de ha nem vigyáz, könnyen abba a csapdába eshet, hogy a munka legjobb részeire koncentrál. Beszélgetőpartnere valójában arra kíváncsi, hogy kész-e a pozíció esetleges hátrányait az előnyökkel együtt elfogadni, és pozitívan állni a munkához még akkor is, ha egy hétköznapi, netán egyhangú feladatról van szó.

- Hogyan vélekedett a főnökéről?
Ez nem igazán arról szól, hogy valójában kedvelte-e az illetőt vagy sem – a kérdező sokkal inkább azt akarja megtudni, hogy Ön mennyire tud egy csapatba beilleszkedni, úgyhogy kerülje a kritikát. Még ha az előző főnöke nem volt a legkellemesebb ember, akkor is próbáljon meg pozitívan válaszolni – mondja például azt, hogy megtanította Önt saját erősségeinek és gyengeségeinek felmérésére, stb.

- Mit mondanának Önről a barátai? / Mit mondana Önről a főnöke?
Itt olyan kulcsszavakat szeretne hallani a kérdező, mint motivált, lelkiismeretes, nyitott, lojális, elkötelezett, elhivatott, rugalmas és kreatív, de persze ezeknek a tulajdonságoknak már abból is látszaniuk kell, ahogyan az interjú során viselkedik.

És végül persze ott vannak az igazán „ütős” kérdések – íme néhány példa:

 • Mondjon egy viccet.
 • Mi volt az a kérdés, amit nem szerette volna, hogy feltegyek?
 • Hajlandó lenne akár hazudni is a munkája érdekében?
 • Mondjon három dolgot, amiről majd emlékezni fogok Önre.
 • Meg tud nevezni öt kormánytagot?

Ha ilyen kérdéssel találkozik, gondolkozzon pár pillanatig, mielőtt válaszol. Az a pár pillanat persze éveknek is tűnhet, de persze nem így van, és sokkal jobb, ha átgondolja, mit is mondjon, mintha elkezdene mellébeszélni. Az ilyen trükkös kérdéseket néha csak azért dobja be a kérdező, hogy lássa az interjúalany reakcióját.

Minden a sikerről szól
Amikor azután megérkezik az állásajánlat, már tudni fogja, hogy nyert – de vajon mi kell ahhoz napjainkban, hogy valaki győztesnek érezhesse magát a munka világában? Elkötelezettség, lelkesedés és elszántság a kitűzött célok eléréséhez, felelősségvállalás, továbbá motiváció, megfelelő tudás és képességek. Emellett azonban kell még a jó hozzáállás és a lehető legtöbb segítség olyan szakértőktől, akik megmutatják, hogyan tudja elkerülni a buktatókat, valamint üzleti kapcsolataikra és tapasztalataikra építve segítenek Önnek, hogy a lehető legtöbbet hozhassa ki magából.

 

 

Kulcsfontosságú ismeretek a Kelly Services-től