Hogyan írjunk önéletrajzot?

Az önéletrajzírás bizony embert próbáló feladatnak tűnhet – azon túl, hogy el kell dönteni, mit írjunk bele és mit hagyjunk ki, az ember saját erősségeinek, képességeinek leírása nem éppen könnyű.

Az alábbi útmutatóval az volt a célunk, hogy némiképp leegyszerűsítsük az egész folyamatot, és segítsünk Önnek egy olyan profi dokumentumot összeállítani, ami megmutatja, hogyan tudja „eladni” magát és hogyan tűnjön ki a tömegből, ám mindezt anélkül, hogy túlzásokba esne. A jelenlegi gazdasági és munkaerő-piaci környezetben a cégek folyamatosan igyekeznek produktivitásukat javítani, és a leendő munkavállalók tudását és tapasztalatait minél jobban az adott pozíció által támasztott – jelenlegi és jövőben – igényekhez és kihívásokhoz igazítani.

 

Megjelenés és elrendezés

 • Önéletrajzunk mindig világos, áttekinthető, strukturált legyen és maximum 1,5-2 oldal terjedelmű.
 • Az alcímek (pl. Személyes adatok, Szakmai tapasztalatok, stb.) alkalmazása révén a potenciális munkáltatók könnyebben kinyerhetik a számukra szükséges, releváns információkat.
 • A címsorok alatt, illetve az egyes részek között hagyjon egy üres sort a jobb átláthatóság és könnyebb értelmezhetőség érdekében.
 • Neve, címe, telefonszáma és emailcíme a dokumentum elején szerepeljen.
 • Szakmai tapasztalatainak, eddigi pályafutásának bemutatását kezdje a legutóbbi vagy jelenlegi munkaadójával, és haladjon időben visszafelé. Ezután sorolja fel iskolai végzettségeit és a szakmai képzéseket, amelyekben részt vett. Ha már sok éve dolgozik, elég, ha a tanulmányaival csak említés szintjén foglalkozik.
 • Ha csak nemrégiben fejezte be tanulmányait és lépett ki a munkaerő-piacra, szenteljen nagyobb teret iskolai eredményei, tevékenységei részletesebb bemutatásának.

Tartalom

Először egy határozottan megfogalmazott bekezdésben mutassa be önmagát és képességeit – így az olvasó rögtön képet kap arról, ki is Ön és mit tud. A bekezdés legyen rövid és tényszerű, és fontos, hogy valamennyi állítását képes legyen konkrétumokkal alátámasztani az interjún.

 

Ezután a jelenlegi vagy legutóbbi munkaviszonyával kezdve mutassa be részletesen a betöltött pozíciót, beleértve az alábbiakat:

 • A pozíció (hivatalos) megnevezése
 • Mióta tölti be a pozíciót
 • A munkakörrel járó fontosabb feladatok és felelősségi körök leírása
 • A munkakörben elért jelentősebb eredmények
 • Ahol csak lehet, igyekezzen az eredményeket pontos tényekkel és adatokkal leírni
 • Fejtse ki bővebben a jelenlegi munkájában használt azon ismereteket, készségeket, amelyekről úgy véli, hogy a megcélzott pozícióban is értékesek lehetnek

Nem kell az önéletrajzban közölnie, hogy miért kíván jelenlegi pozíciójától megválni. Ez lehet a felvételi beszélgetés egyik témája, vagy a jelentkezéshez mellékelt levélben is kitérhet rá. Valamennyi korábbi munkaviszony tekintetében – hacsak az egyik nem volt nagyobb jelentőségű, mint a jelenlegi vagy legutóbbi pozíciója – szorítkozzon a főbb adatokra, úgymint cégnév, a pozíció megnevezése, a munkaviszony kezdete és vége, valamint a munka rövid leírása. Győződjön meg róla, hogy pályafutásában nincsenek kihagyások, „fehér foltok” – kivéve, ha például egy évet utazással töltött, amely esetben ezt külön említse meg.

 

Ha Ön friss diplomás, hozzon példákat gyakorlati képességeinek, készségeinek illusztrálására – ilyen lehet például, ha demonstrátor, eseményszervező, az egyetemi diákszervezet tagja vagy a főiskolai lap munkatársa volt, vagy önkéntes munkát végzett.

 

Gondolja át, milyen példákon keresztül tudja bemutatni, hogy megfelel a kiválasztási kritériumoknak. Ha az adott pozícióban csapatban kell dolgozni, ne mulassza el megemlíteni, ha egy helyi/közösségi szervezet tagja vagy valamilyen csapatsportot űz.

 

Az Ön elsődleges célja, hogy meggyőzze a lehetséges munkáltatót arról, hogy rendelkezik a kívánt ismeretekkel és tapasztalatokkal, és valóban meg akarja szerezni az állást. Az önéletrajza ne legyen két A4-es oldalnál hosszabb, és mivel minden munkaadó más és mást is keres, ne felejtse el önéletrajzát minden esetben az egyes megcélzott pozícióhoz igazítani.

 

Mindig tartsa szem előtt, hogy az önéletrajz a lehetőség, hogy „eladja magát”, és az első benyomásra nem kap második esélyt. Sok szerencsét!

 

Karriertippek a Kelly Services-től